Een sociale vrijwilliger met een groot hart

Kun je je even voorstellen?

Mijn naam is Coen Valenkamp. Ik ben bijna 81 jaar oud. Ik kom uit een socialistisch nest. Er hing bij ons een CPN-vlag. Van jongs af aan ben ik opgevoed met dat je op de wereld bent om andere mensen te helpen. Daarom doe ik de laatste jaren veel vrijwilligerswerk. Het begon bij het Open Hof 20 jaar geleden als chauffeur. Dit was een verzorgingshuis dat later op ging in de Zorg Gemeenschap Amsterdam Oost en het Flevohuis. Ook ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor de Ouderen Adviesraad en Dynamo.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Onbeperkt Oost?

Via mijn vrijwilligerswerk bij de Ouderen Adviesraad kwam ik in aanraking met Els, Saskia en Tunny. Zij vertelden mij dat ze nog vrijwilligers zochten voor Onbeperkt Oost. Door het verschillende vrijwilligerswerk wat ik doe, onder andere als chauffeur, heb ik veel te maken met mensen met een beperking. Dus hierdoor heb ik ook enige kennis van wat belangrijk is voor de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dus wilde ik mij graag inzetten voor Onbeperkt Oost bij de werkgroep Toegankelijkheid.

Hoe word je ’s morgens wakker?

Ik heb al heel lang de gepensioneerde leeftijd gehaald. Dus ik doe ’s ochtends heel rustig aan. Met het luisteren naar de radio en ik maak verse jus. Behalve natuurlijk als ik ergens op tijd moet zijn voor mijn vrijwilligerswerk.

Wat geeft je energie?

Het werken voor en met mensen.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als iemand ’s nachts mijn hulp nodig heb sta ik klaar om te helpen.

Wat maakt je dag geslaagd?

Als een dag goed loopt en ik kan genieten van de radio. Klassiek en populair.

Wat maakt jouw dag minder geslaagd?

Soms zit er wel iets tegen, maar wij kunnen niet klagen. Ik kan bijvoorbeeld door omstandigheden niet meer goed tennissen.

Wat moet morgen veranderen?

We zouden allemaal wat socialer mogen zijn. Dat zie je onder andere aan het gedrag van mensen op straat. Fietsen onder andere zetten op blindengeleide lijnen. Dit kabinet toont zich ook niet echt sociaal. Dat zie je bijvoorbeeld door taken af te schuiven naar gemeenten. Dat noemen ze bij de overheid participeren.

Wie is de volgende die we moeten interviewen?

Ik ben we benieuwd wat Frits Wegenwijs op deze vragen beantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *