Wagenaarstraat 482

11 oct 2015
Wagenaarstraat 482
“Wacht maar tot de boom er staat en bel dan”

Wagenaarstr 482Wagenaarstraat 482 in Amsterdam-Oost is een complex van 15 zgn. “Seniorenwoningen met zorg” (vroeger: Wibo-woningen of aanleunwoningen). Dit zijn bij elkaar gelegen, zelfstandige woningen in de buurt van een dienstencentrum (zorgcentrum “de Gooyer”) of verzorgingstehuis. De bewoners kunnen gebruik maken van de diensten van deze instellingen.

De centrale hal, de gangen en de woningen zijn ruim genoeg voor rolstoelgebruikers. Drempels ontbreken, er zijn brede deuren die automatisch open gaan en in de lift past een brancard.

De woningen zelf voldoen enorm goed en de bewoners zijn er erg tevreden mee. Het bleek echter dat bij het ontwerp van de ingang niet genoeg rekening is gehouden met bewoners die van een rolstoel of rollator gebruik moeten maken. Werkgroep Toegankelijkheid was bij het ontwerp en de voorbereidingen niet betrokken.

Bij de herinrichting van de Wagenaarstraat is de weg aan beide kanten omzoomd door bomen. Erg aantrekkelijk en de bomen staan keurig in het gelid. Door dit vaste patroon kwam echter een van de bomen recht voor de ingang van het complex terecht.

Hierdoor werd de toegankelijkheid van het pand met name voor bewoners die gebruik moeten of willen maken van het “aangepast openbaar vervoer” (AOV) ernstig belemmerd. Een directe en korte tocht van de taxi naar de ingang is voor mensen met een rolstoel of rollator niet mogelijk.
Bovendien was een helling aan de rechter zijkant van het gebouw naar een plek verderop zo stijl en onhandig ontworpen dat ook daar voor gebruikers van rolstoel of scootmobiel geen goed gebruik van kon worden gemaakt. Zeker niet in geval van slecht weer of gladheid.

Onder bezielende leiding van MevrHaly Karloen, hebben de bewoners al in de ontwerpfase hierover contact opgenomen met de verantwoordelijke gemeente afdeling. Dit resulteerde in het volgende voorstel:

“Wacht maar tot de boom er staat en bel dan”

Verder wilde men toen niet gaan. Een dure beslissing met veel rompslomp als gevolg. Mede door toedoen van Tunny Jongejan-Maat (vertegenwoordiger van de werkgroep Toegankelijkheid van Onbeperkt Oost en de Ouderen adviesraad Oost) is de toegang, boom, stoep en parkeerhaven, toch zo verbouwd dat inwoners nu direct voor de deur kunnen uitstappen.

Wagenaarstraat 482 3 Wagenaarstraat 482 2

Nog steeds geen ruim baan, maar het blijkt te werken.
De aanhouder wint!


 

De bewoners hebben overigens werkelijk bezit van hun woning genomen en hoever initiatief en doorzettingsvermogen kunnen leiden blijkt uit het feit dat het hen gelukt is om via donaties en andere hulp in de hal een kleine fitness-ruimte te realiseren.

Bovendien zijn de braakliggende stukken grond aan de achterkant en de linker zijkant van het gebouw omgetoverd in een prachtige gemeenschappelijke tuin.

Wagenaarstraat 482 4

v.l.n.r. Tunny Jongejan-Maat, Haly Karloen en medebewoonster

Wie het laatst lacht, lacht het best……………

(JH)