Een sociale vrijwilliger met een groot hart

Kun je je even voorstellen?

Mijn naam is Coen Valenkamp. Ik ben bijna 81 jaar oud. Ik kom uit een socialistisch nest. Er hing bij ons een CPN-vlag. Van jongs af aan ben ik opgevoed met dat je op de wereld bent om andere mensen te helpen. Daarom doe ik de laatste jaren veel vrijwilligerswerk. Het begon bij het Open Hof 20 jaar geleden als chauffeur. Dit was een verzorgingshuis dat later op ging in de Zorg Gemeenschap Amsterdam Oost en het Flevohuis. Ook ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor de Ouderen Adviesraad en Dynamo.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Onbeperkt Oost?

Via mijn vrijwilligerswerk bij de Ouderen Adviesraad kwam ik in aanraking met Els, Saskia en Tunny. Zij vertelden mij dat ze nog vrijwilligers zochten voor Onbeperkt Oost. Door het verschillende vrijwilligerswerk wat ik doe, onder andere als chauffeur, heb ik veel te maken met mensen met een beperking. Dus hierdoor heb ik ook enige kennis van wat belangrijk is voor de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dus wilde ik mij graag inzetten voor Onbeperkt Oost bij de werkgroep Toegankelijkheid.

Hoe word je ’s morgens wakker?

Ik heb al heel lang de gepensioneerde leeftijd gehaald. Dus ik doe ’s ochtends heel rustig aan. Met het luisteren naar de radio en ik maak verse jus. Behalve natuurlijk als ik ergens op tijd moet zijn voor mijn vrijwilligerswerk.

Wat geeft je energie?

Het werken voor en met mensen.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als iemand ’s nachts mijn hulp nodig heb sta ik klaar om te helpen.

Wat maakt je dag geslaagd?

Als een dag goed loopt en ik kan genieten van de radio. Klassiek en populair.

Wat maakt jouw dag minder geslaagd?

Soms zit er wel iets tegen, maar wij kunnen niet klagen. Ik kan bijvoorbeeld door omstandigheden niet meer goed tennissen.

Wat moet morgen veranderen?

We zouden allemaal wat socialer mogen zijn. Dat zie je onder andere aan het gedrag van mensen op straat. Fietsen onder andere zetten op blindengeleide lijnen. Dit kabinet toont zich ook niet echt sociaal. Dat zie je bijvoorbeeld door taken af te schuiven naar gemeenten. Dat noemen ze bij de overheid participeren.

Wie is de volgende die we moeten interviewen?

Ik ben we benieuwd wat Frits Wegenwijs op deze vragen beantwoord.

Een kademuur zou handig zijn ….

In het Cruquiusgebied ontstaat een hele nieuwe wijk. Niet alleen zullen zich hier bedrijfjes vestigen, maar er komen ook woonhuizen. Natuurlijk verkent de werkgroep Toegankelijkheid van Onbeperkt Oost ook hier de toegankelijkheid van de openbare ruimte en openbare gebouwen voor mensen met een beperking in Oost.

Achter het Flevohuis, voorbij de Harbour Club, is een gebied waar nog flink gebouwd wordt. Ondanks dat ik daar niet zo ver vandaan woon was het de eerste keer dat ik er was. Er is nog ontzettend veel ruimte. Dat kun je je niet voorstellen in Amsterdam. De weg liep maar door. Maar toen we op het eindpunt waren was het uitzicht hartstikke mooi. Je keek zo naar Zeeburgereiland. Daar staat nog een oud-koffiehuisje dat nu anti-kraak bewoond wordt. De bewoner vertelde dat dit huisje straks in zijn geheel verplaatst wordt. Dat lijkt mij een hele operatie. Hier is het nu een rommel, maar uiteindelijk moet het een weg worden met brede stoepen en alle ruimte.

Modieus wint

We nemen de weg terug wat meer weer naar de Harbour Club. Daar hebben al een aantal bedrijfjes hun intrede gemaakt. Ondanks dat om hen heen nog flink gebouwd wordt zien ze het blijkbaar niet als een probleem. Op deze locatie zie je ook de adviezen terug van de werkgroep. We staan aan de waterkant. Er zijn modieuze bankjes gemaakt zodat je rustig kan zitten kijken over het water. De leden van de werkgroep vertellen dat ze voor deze bankjes het advies hebben gegeven om de bankjes armleuningen te geven. Maar de bankjes hebben alleen maar een rugleuning. Modieus wint het van praktisch.

Struikelen

Daarnaast kun je vanaf de waterkant zo het water in lopen. Levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Maar ook als je rolstoel van slag zou zijn kan die er zo inrijden. Een kademuur zou handig zijn. We lopen wat verder langs de waterkant. We komen bij een groot gebouw wat straks in gebruik wordt genomen door een bedrijf dat zich bezig houdt met pensioenen. In een nette rij liggen van die stenen in de vorm van partjes zodat auto’s niet verder rijden. Ik zie ze ook niet meteen en rijd eroverheen. Dror vertelt ook dat dit van die stenen zijn waar slechtzienden over struikelen.

Waardering

Het Cruquiusgebied is een groot project waar het advies van werkgroep Toegankelijkheid erg belangrijk was. Hoe de adviezen van de werkgroep werkelijk opgepakt worden, is pas terug te zien als ze echt klaar zijn met bouwen. Maar de werkgroep kan hier tevreden naar terugkijken. Op naar een nieuw succesvol jaar. We hebben er vertrouwen in dat het advies van Onbeperkt Oost weer gewaardeerd wordt en dat er wat mee gedaan wordt.

Werkgroep Toegankelijkheid

De werkgroep Toegankelijkheid geeft gevraagd en ongevraagd advies over de toegankelijkheid van de openbare ruimte en openbare gebouwen voor mensen met een beperking in Oost. Dit doen ze in samenwerking met stadsdeel Oost. Bij de plannen voor het Cruquiusgebied werd de werkgroep dan ook ingeschakeld door het stadsdeel. Ze kregen de bouwtekeningen te zien en gaven naar aanleiding van die tekeningen advies. Ze houden met dit advies rekening met de belangen van mensen met een beperking. Dat betekent dat belemmeringen verdwijnen en de voorzieningen toegankelijk, bruikbaar en bereikbaar zijn.

Penningmeester voor vrijheid voor iedereen

Kun je je even voorstellen?

Mijn naam is Hajar Echaikh en ik ben 31 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Binnenkort hoop ik mijn studie bedrijfseconomie af te ronden. Eindelijk na jaren studeren afgestudeerd.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Onbeperkt Oost?

Ruim acht jaar geleden was er een buurtinitiatief. We mochten als buurtbewoners een kijkje nemen in de keuken bij organisaties rondom het Timorplein. Zo ook Zeeburg Inclusief (de voorganger van Onbeperkt Oost voor het fuseren met GBOW). Zeeburg Inclusief zocht een penningmeester en aangezien ik net met mijn studie bedrijfseconomie was begonnen zag ik dat als ideale functie voor mij. Ik kon er ook wat aan hebben tijdens mijn studie. Daarnaast heeft mijn tweelingbroer ook een verstandelijke en lichamelijke beperking en voel ik mij daarom ook betrokken.

Hoe word je ’s morgens wakker?

Meestal word ik vrolijk wakker, maar soms heb ik ook een ochtendhumeur. Maar als ik weet dat er leuke activiteiten op het programma staan ben ik eigenlijk altijd vrolijk.

Wat geeft je energie?

Als ik bij iemand een glimlach op het gezicht kan geven. Ik wil altijd iemand vrolijk maken.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Mij moet je ’s nachts laten slapen, anders ben ik de volgende dag ook niet vrolijk.

Wat maakt je dag geslaagd?

Als ik al mijn taken die ik mij ten doel heb gesteld op een dag heb afgerond. Ik kan heel gemakkelijk taken laten liggen, indien deze niet dringend zijn. ‘Dat doe ik de volgende dag wel.’ denk ik dan.

Wat maakt je dag minder geslaagd?

Als ik slecht nieuws heb gekregen. Taken niet afronden op een dag zie ik niet als een slechte dag.

Wat moet morgen veranderen?

Ik hoop dat er ooit een dag komt dat iedereen vrij is om te doen en laten wat hij of zij wil. Ongeacht je afkomst of waar je vandaan komt. Dat er geen beperkingen meer zijn voor mensen.

Wie is de volgende die moet worden geïnterviewd?

Ik zou graag willen weten wat Coen Valenkamp op deze vragen zou antwoorden.

Onbeperkt Oost test het Beukenplein

Dwars juni 2018

Op kroegentocht gaan is leuk. En moet dat ook zijn als je in een rolstoel zit of een visuele beperking hebt.
Daarom keurt Onbeperkt Oost deze zomer het Beukenplein

Nadat wij vorig najaar de horeca in
de Linnaeusstraat en Oostpoort ge- schouwd hebben op toegankelijkheid voor mensen met een beperking, is nu het Beukenplein aan de beurt. Wanneer ik thuis kom van mijn werk print ik nog even de punten uit waar wij op gaan letten tijdens het schouwen. Ik ben iets later dan de rest op het Beukenplein en ik ontdek dat ze niet bij Maxwell zitten waar wij hadden afgesproken. Het is een mooie zonnige avond waardoor er op het terras van Maxwell geen plek meer is. Mijn collega’s hebben daarom een plekje gevonden bij Mama Dough.

Leve de zomer

Het team dat vanavond gaat schouwen bestaat uit leden van werkgroep Communicatie & PR. Daarnaast is Dror Cohen Rapoport weer mee om ons op de hoogte te stellen van strubbelingen die mensen met visuele beperking op het Beukenplein ervaren. We besluiten eerst te gaan eten bij Mama Dough. Het is goed dat het mooi weer is, want het terras is zeker toegankelijk. Als wij nu binnen hadden moeten zitten was dat niet mogelijk geweest. Mama Dough heeft namelijk een veel te hoge drempel voor rolstoelen. Maar het personeel is wel erg sociaal toegankelijk. Toen ik vroeg of ze mijn pizza al voor wilde snijden was dat geen probleem.

Struikelen over baklava

Na het eten maakten wij een rondje om het Beukenplein. Wat al snel opvalt is dat de meeste tenten op het Beukenplein niet echt fysiek toegankelijk zijn. Bijna allemaal hebben ze een hartstikke hoge drempel en binnen blijken de tafeltjes en de stoelen dicht op elkaar te staan. Als je al met een rolstoel binnen zou kunnen komen is er weinig ruimte om je te verplaatsen. Net voordat we naar de andere kant van het Beukenplein willen oversteken, valt het Dror op dat een zaak in baklava zijn producten ruim heeft uitgestald en over de blindengeleidelijn. Dit betekent dat mensen met een visuele beperking zullen struikelen over de producten.

Galatrap

Als je de Linnaeusstraat vergelijkt met het Beukenplein valt op dat op het plein bijna geen platen liggen terwijl veel zaken op de Linnaeusstraat die wel hadden. De horeca op het Beukenplein is zeker nog niet op de hoogte dat je deze gratis kan verkrijgen bij het stadsdeelkantoor. Smokin’ Barrels blijkt van alle zaken op het Beukenplein wel het minst toegankelijk. Wanneer één van ons binnen kijkt, maakt hij een foto van een giga galatrap. Het is een trap die helemaal niet toegankelijk is. We lopen langs Eriks Delicatessen. Erik heeft zijn zaak net verbouwd, maar we kunnen niet naar binnen, omdat de zaak dicht is. Daarnaast heeft de zaak een ruime ingang met een moderne glazen deur die makkelijk te openen is. Eriks Delicatessen en het ernaast gelegen Mississippi Bar Kitchen zijn de enige zaken zonder drempel.

Positieve afsluiting

We sluiten onze avond af met een toetje bij Mississippi. De serveerster is allervriendelijkst. Ze had ons al rond het plein zien gaan en vroeg zich al af waar we mee bezig waren. Toen wij het uitlegden vond ze het super interessant. Mississippi is inderdaad erg ruim opgezet. Er is meer dan genoeg ruimte om je te verplaatsen met een rolstoel tussen de ene en de andere tafel. Wel jammer dat ook hier geen invalidentoilet is, maar dat hebben maar weinig tenten. Het enige wat nog restte was genieten van een super lekker toetje.

Foto: Nathalie Hennis.

De kwetsbare Amsterdammer en de nieuwe coalitie

Dwars april 2018

U weet nu welke partijen heb- ben gewonnen op 21 maart. Misschien is al duidelijk aan het worden welke coalitie de stad gaat besturen. Hoe gaat dat uitwerken voor de kwets- bare Amsterdammer? Wel- licht is het antwoord te vin- den in het verkiezingsdebat van Cliëntenbelang waar de politieke partijen hun zegje hierover deden.

Twaalf partijen waren vertegenwoordigd bij dit debat in Hotel Arena op 20 februari: PvdA, GroenLinks, D66, CDA, SP, 50Plus, de Ouderenpartij, VVD, PvdD, de Piraten Partij, Bij1 en Carryonthemove. Ze waren er op uitnodiging van Cliëntenbelang dat de belangen behartigt van chronische zieken en kwetsbare ouderen en mensen met een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking. Een greep uit de onderwerpen die op tafel kwamen bij het debat.

  • Hoe krijgen we mensen met een beperking aan een baan?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de ouderen in onze stad niet eenzaam raken?
  • Hoe kan innovatie ervoor zorgen dat je in je eigen buurt kan blijven wonen?
  • Moet de gemeente meer luisteren naar 
cliënten en mantelzorgers bij het inkopen van zorg?

Het debat was georganiseerd als Lagerhuisdebat en werd geleid door journalist Kemal Rijken. Het debat had twee rondes met vier stellingen. In elke stelling gaven drie politieke partijen de standpunten van hun verkiezingsprogramma hierover weer. Daarna kon de zaal vragen stellen.

Stelling 1: De gemeente moet meer doen aan inclusie door systematisch meer mensen met een beperking aan te nemen.
Carolien de Heer van De PvdA vindt dat er een banenpact moet komen. Hierbij is het idee dat er 10.000 banen moeten komen, waarvan 2.000 gesubsidieerd. Maar de afgelopen jaren zijn er juist banen verdwenen en dit is ook onder het beleid van de PvdA gebeurd. Mascha ten Bruggencate van D66 gaf hierbij aan dat de gemeente zeker banen moet creëren, maar dat ook bedrijven moeten zien dat mensen met een beperking meer kunnen.
Matthijs Pontier van de Piraten Partij voegde hier nog aan toe dat het begint met toegankelijkheid. Mensen met een beperking moeten goed naar hun baan toe kunnen gaan. Sommige haltes in het openbaar vervoer zijn nog niet toegankelijk voor mensen met een beperking.

Zaal over wonen

Uit de zaal kwam de vraag of de partijen basisvoorwaarden om te kunnen gaan werken willen faciliteren. Dat zijn een toegankelijke openbare ruimte en gebouwen, maar ook goede zorg en wo- nen. Carroll Sastro van de politieke partij Carryonthemove die zich inzet voor mensen met een beperking, antwoordde dat hier de regels voor te vinden zijn in het VN-verdrag dat gaat over mensen met een beperking.
De PvdA wil voldoende woningen voor kwetsbaren. D66 is voor apart wonen, maar wel met hulp als dat nodig is. Dit wordt Kangoeroe-Wonen genoemd. Ouderen en hun kinderen wonen in één woning, maar ieder met een eigen gedeelte.

De Piraten Partij wil meer vrijheid om een eigen woonvorm te creëren en de SP wil meer toegankelijke woningen, woningen met zorg en activiteiten. Bij1 wil zich houden aan de regels van het VN-verdrag en leegstaande gebouwen gebruiken. Ook gehandicapten betrekken bij woningverbetering.
GroenLinks vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Meer bouwen en meer sociale huurwoningen. 50Plus is het hier mee eens. Je moet niet kijken naar cijfers, maar naar mensen. Ook wijkverpleging in de buurt is belangrijk. De Partij voor de Dieren vindt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen wonen met goede zorg. De Partij voor de Ouderen vindt dat er geld moet komen voor vriendelijke stad voor ouderen (Age Friendly City). Ervoor zorgen dat er mensen zijn die helpen.

Stelling 2: De gemeente moet Amsterdammers altijd betrekken
bij de aanpak van eenzaamheid.
Een groot probleem in Amsterdam is dat er veel ouderen in eenzaamheid leven. Wil van Soest van de Partij voor de Ouderen geeft aan dat de gemeente moet helpen om mensen beter met elkaar
in contact te laten komen. Mario van Dregt van 50Plus is het daar mee eens, maar vindt ook dat de gemeente daarbij een regiefunctie heeft. De huisartsenposten hebben hier een belangrijke rol in. Die moeten eenzaamheid signaleren. Jacques Klok van het CDA was het hier niet mee eens. Volgens hem moeten we niet de verantwoording alleen bij de huisartsen neerleggen maar we moeten alle ouderen langs gaan ter preventie.

Stelling 3: De gemeente moet meer innovatieve oplossingen aanjagen zodat kwetsbare Amsterdammers in hun buurt kunnen blijven wonen.Innovatie bijvoorbeeld met hulprobots en zorg op afstand zou meer ingevoerd moeten worden zodat kwetsbare Amsterdammers in hun buurt kunnen blijven wonen. Rutger Groot Wassink van GroenLinks vroeg zich af of je werkelijk alleen innovatieve oplossingen nodig hebt om de mensen in hun buurt te laten blijven wonen. De buurt moet daar ook in meedoen.

Hannah Boogaard van de Partij van de Dieren benadrukte dat er de afgelopen jaren veel bezuinigd is op de zorg. Dat er meer ouderen op de spoedeisende hulp terecht komen. Innovatieve oplossingen kunnen daar een antwoord op zijn zoals hulprobots.

So Roustayar van Bij1 gaf aan dat er van onderop oplossingen hiervoor moeten komen. En dat er geen regels van bovenaf moeten zijn. Luister meer naar de oplossingen van de buurt.

Stelling 4: Het gemeentelijke zorginkoopbeleid moet verbeteren door ervaringen van cliënten en mantelzorgers leidend te laten zijn. Luisteren naar cliënten en mantelzorgers zorgt ervoor dat de gemeente de zorg beter kan inkopen. Dorienke de Grave van de VVD zegt dat de zorg snel geleverd moet worden en dat het van goede kwaliteit moet zijn. De cliënten zijn hierbij de beste personen om hier- over een oordeel te geven. Volgens Coby Groenendijk van de SP moeten cliënten en mantelzorgers helemaal bepalen hoe de zorg ingekocht moet worden door
de gemeente. Alleen is het de afgelopen jaren meer marktwerking gekomen, ook binnen de gemeente. Hierdoor wordt de kwaliteit van de zorg slechter. Carroll Sastro van Carryonthemove heeft het over voorbeelden uit de praktijk. Dat een cliënt een paar dagen in zijn eigen kots ligt voordat hij geholpen wordt en vijf weken moet wachten voordat zijn rolstoel gerepareerd is. Dat heeft niets te maken met marktwerking of niet. Alle partijen willen dit toch niet?

Inclusief Amsterdam?

Momenteel weten we de uitslag van de verkiezingen en zullen drie of vier partijen een coalitie gaan vormen in deze stad. Elke partij die daar aan meedoet zal water bij de wijn moeten doen. Ver- dwijnt hierdoor niet de aandacht voor de kwetsbaren in de stad na de verkie- zingen? Dat is de vraag. Niet vergeten mag worden dat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking twee jaar geleden is geratificeerd en aansluitend is ‘Het Manifest voor een Inclusief Amsterdam’ vorig jaar aan de gemeente aangeboden. Hierdoor hebben zij een stem gekregen, die in de beleidsplannen van de aanstaande coalitie door moet klinken.

Manifest ‘voor een inclusief Amsterdam’

Vorige week dinsdag, 3 oktober jl., was er de thema-avond ‘Stad zonder grenzen’ in Pakhuis De Zwijger. Tijdens deze thema-avond presenteerde onze secretaris Els de Ruiter het Manifest ‘voor een inclusief Amsterdam’. Met dit manifest in de hand willen we er samen voor zorgen dat we zo snel mogelijk voldoen aan de eisen van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een een beperking in de stad Amsterdam.

Ze overhandigde het manifest aan wethouder Eric van der Burg.

 

Strijdbaar voor de onzichtbaren

Auteur: Marnix Brockmeier

Kun je je even voorstellen?
Mijn naam is Dror Cohen Rapoport en ik ben 69 jaar oud. Na jaren te hebben gewerkt voor KLM raakte ik in de jaren 70 visueel gehandicapt. Ik had de zorg voor de aanwezige geboekte vracht goed te verdelen. Het was een leuke baan met leuke collega’s. Ik werd ook goed betaald en kreeg de mogelijkheid om leuke vakanties te boeken.

Wat voor een beperking heb je?
Ik ben visueel gehandicapt. Dit begon op mijn 25ste. Rond mijn 30ste levensjaar werd het steeds slechter. Wat helaas betekende dat ik moest stoppen met mijn werk.

Hoe word je ’s morgens wakker?
In de ochtend ben ik nooit de vrolijkste. Ik heb veel moeite met opstarten. Gelukkig woon ik dan ook alleen. Zo heeft niemand last van mij. Soms is het gewoon moeilijk je te motiveren om op te staan. Ik heb daarom zeker een wekker nodig.

Wat geeft je energie?
De activiteiten voor Onbeperkt Oost. Het schouwen van openbare gebouwen en openbare ruimtes op toegankelijkheid. Hier kan ik mij zo kwaad over maken. Er moeten nog zoveel stappen worden genomen op dit gebied. Dit zorgt er ook voor dat een dag snel voorbij gaat

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Ik wil nergens voor wakker gemaakt worden. Ik kan erg boos worden als ik wakker gemaakt word. Ik heb mijn uren slaap hard nodig.

Wat maakt je dag geslaagd?
Mijn dag is geslaagd als ik alles wat in mijn agenda staat gedaan heb en als ik dat ook naar tevredenheid heb gedaan. Daarnaast wil ik elke dag in ieder geval één goed gesprek met iemand anders. Sociale contacten zijn erg belangrijk.

Wat maakt jouw dag minder geslaagd?
Er zijn van die dagen dat alles tegen zit. Dan heb je je sleutel in het slot laten zitten of heb je je ov-chipkaart thuis laten liggen. Dan wil gewoon dat deze dag snel voorbij gaat.

Wat moet morgen veranderen?
Heb je even? Want dat is een heel boekwerk. Ik erger mij dood aan het gedrag van de Amsterdamse fietsers. Ze denken dat zij de enigen op straat zijn. Ze letten niet op anderen. Daarnaast plaatsen zij hun fiets overal en nergens. Er moet meer fietsrekken komen. Nog een tip! Maak geen gebruik van de Berlagebrug in de spits. Op dat moment is de brug van de fietser.

Wie is de volgende die we moeten interviewen?
Graag zou ik willen zien dat Saskia Hubelmeijer de volgende is die wordt geïnterviewd. Saskia is een vrouw met een hele drukke agenda met een hart voor de goede zaak. Zo is ze lid van Werkgroep Toegankelijkheid en vele andere groepjes.

Stad zonder grenzen

Kom aanstaande dinsdag 3 oktober naar the Talk of the Town in Pakhuis De Zwijger. Het thema van de avond is ‘Stad zonder grenzen‘. Hoe zorgen wij ervoor dat Amsterdam een inclusieve stad wordt die toegankelijk voor iedereen?

Onze secretaris Els de Ruiter zal op deze avond “Het Manifest van Inclusie” presenteren.

Van het leven genieten en gelijke rechten erg belangrijk

Auteur: Marnix Brockmeier

Kun je je even voorstellen?

Mijn naam is Frederieke van Nieuwenhuijzen en ik ben 58 jaar oud. Ik reis door heel Amsterdam om cliëntenraden van Cordaan te ondersteunen.

Wat voor een beperking heb je?

Ik heb een bewegingsstoornis. Mijn lichaam doet niet altijd wat ik wil en ik ben onhandig. Vooral het lopen vraagt veel inspanning en daarom gebruik ik daarbij een stok.

Hoe word je ’s morgens wakker?

Met een beetje moeite. Ik ben geen ochtendmens

Wat geeft je energie?

Een lekkere kop koffie en een leuk contactmoment, mensen interesseren mij.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Een broodje kroket, liefst een Van Dobben natuurlijk…

Wat maakt je dag geslaagd?

Mijn dag is geslaagd als er resultaten zijn behaald. Als er een goed werkoverleg is geweest of een klus in huis geklaard is. Met een spannende detective op TV om het af te sluiten.

Wat maakt jouw dag minder geslaagd?

Soms ben ik erg moe en daardoor gaan er véél dingen niet zoals ik wil. Dan ga ik morsen en knoeien, struikelen en vallen, of gaan er andere dingen mis.

Wat moet morgen veranderen?

Mensen met een beperking hebben als minderheid wel gelijke rechten, maar geen gelijke kansen. Daar moet verandering in komen en dat begint volgens mij met een bewustwordingsproces. Dit hoeft geen zware opgave te zijn, humor is ook een heel goed wapen!

Wie is de volgende die we moeten interviewen?

Ik vind het wel interessant wat Dror Cohen Rapoport op deze vragen zou antwoorden.

Kroegentocht voor de bewustwording

Auteur: Marnix Brockmeier.

Het is eind mei. Het heeft dit jaar lang geduurd voordat het mooi weer is, maar vandaag is het dan echt zover. Het mooie weer slaat aan. Echt weer om een kroegentocht te houden. Geen kroegentocht waarbij het doel is drinken. Vandaag is het doel toegankelijkheid. Ik ga richting Zoey’s waar ik met vrienden van Onbeperkt Oost heb afgesproken. Zoey’s zit aan de ene kant in de richting van de Linnaeusstraat en aan de andere kant hoort het bij het winkelcentrum Oostpoort.

Het openbaar vervoer met visuele beperking
Nadat bijna iedereen is aangekomen bij Zoey’s is het nog even wachten op Erwin. Erwin heeft een visuele beperking. Hij is net uitgestapt uit tram 9. Hij woont in Park de Meer, waar vroeger het oude stadion van Ajax stond. Terwijl ik hem uit de tram zie lopen met zijn blindengeleide stok, vraag ik mij af hoe hij weet wanneer er een tram aankomt en wanneer hij moet instappen. Ik durf het niet te vragen, ik weet niet waarom.

Bewust worden
Het is zo belangrijk dat iedereen bewust is wat er komt kijken als je uitgaat met een beperking. Daarom houden wij, als Onbeperkt Oost, ook deze kroegentocht. Ik doe nu al een jaartje of vijf vrijwilligerswerk voor deze vereniging, maar nog steeds vind ik het moeilijk om zelf hier bewust van te zijn bij mensen die een andere vorm van een beperking hebben dan ik. Laat dus staan hoe moeilijk het is voor mensen die geen beperking hebben.

Aftrappen met drankje
We besluiten om op het terras van Zoey’s te gaan zitten aan de kant van het winkelcentrum. Daar is het wat koeler dan aan de andere kant. We nemen allemaal een drankje, nog niet alcoholisch. We blijven niet lang bij Zoey’s, want we hebben strak programma dat Els echt in de gaten houdt.

Goed toegankelijk
Er wordt wel even gekeken naar het invaliden toilet, dat Zoey’s als één van de weinigen heeft. Er zijn toch punten op aan te merken. Zo is het voor een rolstoelgebruiker handig om een staaf aan de binnenkant van de deur te hebben. Zo kun je als je in het toilet staat de deur dicht krijgen. Daarnaast er een verschoontafel in het toilet voor een baby, waardoor er minder ruimte voor de persoon met een beperking is om te draaien met je rolstoel.

Vriendelijkheid is erg belangrijk
We lopen via een steegje dat Nirwana heet naar de Oranje-Vrijstaatkade. Ik moet zeggen dat ik mij niet echt in mijn hoogste staat voel als ik door dit steegje rijd. Als we bij het terras komen van Blend Coffee & Wine zegt Erwin dat de stoeprand tussen de straat en het terras onduidelijk is voor iemand met een visuele handicap. De serveerster is ontzettend vriendelijk en haalt al snel de menukaarten te voorschijn. Ook één voor Erwin. Niet bij nagedacht dat hij de kaart toch niet kan lezen. Coen begint de kaart aan Erwin voor te lezen. Tegen de tijd dat wij onze eerste drankjes bestellen en ook hebben doorgegeven wat we willen eten vragen we toch aan de vriendelijke serveerster of zij Erwin de menukaart zou hebben voorgelezen als wij er niet waren. Natuurlijk zegt zij met alle vriendelijkheid: “Natuurlijk.”

Minder toegankelijk
Na dat wij heerlijk gegeten hebben kijken we nog even hoe ruim het binnen is. Het restaurant heeft een ruime ingang en ook de tafeltjes binnen zitten op een ruime afstand van elkaar. Even nog naar het toilet. “Nee, dat is geen invaliden toilet te noemen.” Het heren- en damestoilet zit ook nog eens heel dicht op elkaar. Sommige toiletten in restaurants hebben ondanks dat ze geen invaliden toilet hebben toch een redelijke ruimte waardoor je eventueel als mannelijke gebruiker je plasfles kan gebruiken. Hier is dat echt niet het geval.

Nog veel te doen
We gaan nog met z’n allen een drankje als afsluiting doen bij Poesiat en Kater. Terwijl dit café pas een jaar geleden opgeleverd is zitten de toiletten op eerste verdieping. De serveerder vindt dit erg vervelend. Je zou zeggen dat als het een jaar geleden is opgeleverd ze zeker rekening houden met de toegankelijkheid. Maar het is een monument. Dit zorgt ervoor dat er niet mag worden uitgebouwd. Er konden ook op geen andere plek toiletten worden geplaatst. Erwin vertelt dat hij hier al eens eerder heeft gegeten en dat toen de serveerster niet van dienst wilde zijn om zijn vis te ontgraten. Dit speet de serveerder ook. Hij zei er wel bij dat het soms erg druk is en de vis die zij serveren heeft veel graten. Dan zou er niet echt tijd voor zijn.

Goede ervaring om verder op te bouwen
Al met al was het een goede ervaring met Els, Frederieke, Coen en Erwin. Terwijl zij nog zitten na te genieten van het afsluitende drankje excuseer ik mij. Aangezien Poesiat en Kater geen invaliden toilet heeft ga ik toch richting huis. Het was een goede avond. Buiten het feit dat zeker nog niet alles goed aan het VN-verdrag voldoet, worden ze er in de horeca bewuster van dat er wat gedaan moet worden aan toegankelijkheid. Maar er zijn nog grote stappen te zetten.